Kuva: Aino Huovio

Kolme säveltäjää ja kolme pianistia Sibelius-Akatemiasta, kolme kuvataiteilijaa Kuvataideakatemiasta. 12 uutta sävellystä ja 12 kuvataideteosta. Taideyliopiston innokas opiskelijajoukko sai tehtäväkseen tarttua venäläissäveltäjä Pjotr Tšaikovskin pianosarjaan Vuodenajat.

Sibafestin Vuodenaikojen taitteet -konsertissa kuullaan Tšaikovskin alkuperäisteos kolmen pianistin tulkintana torstaina 30. tammikuuta Musiikkitalon Camerata-salissa. Tämän lisäksi kuvataide- ja sävellysopiskelijat luovat vuodenajoista omat näkemyksensä.

Kuvataidekatemian opiskelija Kristina Sedlerova sekä Sibelius-Akatemian opiskelijat Matti Heininen ja Tuomas Kyyhkynen ovat innoissaan Taideyliopistoyhteistyöstä ja tehtävänannosta. Sävellyksenopiskelija Heiniselle edessä ei ole ensimmäinen vastaan tullut tilausteos.

”Meillä on itse asiassa tiukemmat raamit kuin mitä sävellystyölle tavallisesti annetaan. Itselleni tämä on helpompi tapa toimia. Jos reunaehtoja ei ole, joutuu säveltäjä luomaan työskentelylle rajat itse. Tässä konsertissa itselleni uutta on myös se, että teemme kommentteja jo olemassa olevaan musiikkiin ja Tšaikovskin alkuperäinen teos asettaa jo itsessään tietyt rajat. Pyrin tekemään neljä itsenäistä teosta, en neljän sävellyksen sarjaa”, Heininen tuumaa.

Kuvataiteen opiskelija Sedlerovalla on jonkin verran kokemusta taiteidenvälisestä yhteistyöstä yliopistoissa. Tuotannolliset seikat, budjettikysymykset sekä aikataululliset reunaehdot ovat siis tuttuja.

”Tilaustöiden rajat ja teemat pistävät miettimään aihetta tietystä näkökulmasta ja hakemaan uusia kiinnostavia, tilanteeseen sopivia ratkaisuja. Tämä tehtävä on minulle mielenkiintoinen haaste. Annetut rajat toimivat tukipilareina ja lähtökohtana kohti avaruutta, idealeikkiä ja toteutusta. Inspiroidun tunnelmista, teemoista ja tunteista ja tulkinnan vapaus on tärkeää minulle”, Sedlerova kertoo.

Taidealojen yhteistyötä Taideyliopiston hengessä kolmikko odottaa innolla. Pianisti Kyyhkynen muistuttaa, että taiteenalat ovat keskustelleet keskenään jo vuosisatoja.

”Kaikki taiteenalat korreloivat keskenään: kuvataide vaikuttaa säveltäjään, säveltäjä kirjailijaan. Säveltäjäkollegoiden teosten kantaesittäminen on mielenkiintoinen haaste. ”

Vuodenaikojen taitteet -konsertti kuullaan Musiikkitalon Camerata-salissa torstaina 30. tammikuuta. Tutustu konserttiin lisää täällä!