Kuva: Soili Perkiö (Mutaveijarit)

Kissa on klarinetti ja ankka on oboe. Lintu on huilu, isoisä lempeä fagotti, käyrätorvi kuulostaa aivan sudelta ja metsästäjät vaanivat rumpujen paukkein. Sergei Prokofjevin Pekka ja susi on tutustuttanut lapsia orkesterisoittimiin jo sukupolvien ajan. Sibafestin perhepäivässä tuttu teos kuullaan Taideyliopiston soitinyhtyeen tulkintana. Kertojaksi saapuu näyttelijä Nicke Lignell.

”Klassinen musiikki on lähtökohtaisesti aika vakavaa, ’aikuisten musiikkia’, ja lapsille tarkoitettuja teoksia on melko vähän. Pekka ja Susi on selkeästi perinteiseen tyyliin sävelletty, ja tarinassa on sopivasti lapsille mitoitettuja käännekohtia. Teoksen kautta musiikkiin kasvaminen tapahtuu kuin rivien välistä, huomaamatta”, näyttelijä kuvailee.

Nicke Lignellin mielestä lastentapahtumille on oma paikkansa kulttuurin kentällä. Hänestä on välttämätöntä, että viikon mittaisella festivaalilla yksi päivä on omistettu lapsille ja perheille.

”Kuinka me muuten kasvattaisimme musiikin kuuntelijoita? Kulttuurin kuluttajaksi tulee oppia pienenä. Me aikuiset oletamme liian helposti, että lapsilla on erilaisten esitysten suhteen kovat vaatimukset. Efektit tai iso show eivät kuitenkaan ole välttämättömiä. Hyvä tarina toimii myös kasvokkain kerrottuna”, Lignell toteaa.

Sibafestin alkumetreillä musiikin ennakkoluulottomaan maisteluun kutsutaan kaikkein pienimmätkin. Perhepäivässä 25.1. lapset voivat paitsi kuulla Pekan ja suden tarinan, myös muun muassa kokeilla orkesterin johtamista ja tutustua Musiikkitalon urkuihin.

Lue lisää perhepäivän ohjelmasta täältä!