Kuvassa Krista-Julia Arppo, Enne Ilo Purovaara ja Veikko Muikku. 

Mikä on elämässä tärkeää, mikä on sitä joskus ollut? Mitä tehdä asioille, jotka olisi helpointa vain unohtaa? Sibafestin viimeisenä päivänä päästään etsimään musiikin ja tanssin voimin vastausta näihin kysymyksiin, kun lavalle nousevat nykykansanmusiikkiyhtye Hohka ja KVG Dance Company yhteisteoksellaan Sivuun nostettuja tarinoita.

Hohka on nelihenkinen kansanmusiikkiyhtye, joka on perustettu  vuonna 2006, kun taas KVG Dance Companyn tanssijat ovat luokkatovereita Teatterikorkeakoulusta. Työryhmään on alusta asti kuulunut myös lavastaja-pukusuunnittelija Tinde Lappalainen, ja tämän vuodessa alussa mukaan liittyi valosuunnittelija Alexander Salvesen. Ryhmien yhteistyö alkoi vuoden 2012 keväällä, kun Hohka oli mukana Tanssiteatteri Jazzpointin teoksessa, jossa myös kaksi KVG:n jäsentä, Krista Arppo ja Johannes Purovaara, olivat mukana. Tästä yhteistyöstä syntyi into päästä yhdistelemään musiikkia ja tanssia uudestaan, tällä kertaa täysin omin voimin. Ryhmä aloitti työskentelyn tammikuussa 2013, ja ennen Sibafestin esitystä ryhmä on tehnyt musiikkivideon Hohkan kappaleesta ”Junttidisko” sekä tuottanut lyhyemmän esityksen Taideyliopiston avajaisiin.

Esityksen nimi on Sivuun nostettuja tarinoita. Minkälaisia tarinoita ryhmä haluaa kertoa?

Sivuun nostettuja tarinoita on hetkiä elämästä ja palasia menneisyydestä, kevyitä ja raskaampia muistoja. Jokainen saa muodostaa näistä palasista oman tulkintansa.”

Esitys yhdistelee Hohkan säveltämää nykykansanmusiikkia nykytanssiin. Myös improvisaatiolla on sijansa esityksessä, ja ryhmä onkin päätynyt kokonaisuuteen, jossa muusikon ja tanssijan raja hämärtyy. Esityksen perusrungon muodostavat Hohkan uudet kappaleet joten esitykseen voi halutessaan tulla kuin konserttiin.

Esityksen tekeminen on ollut tekijöiden mielestä haastavaa, mutta samalla palkitsevaa. Työskentely on ollut täysin demokraattista, joten vaikeuksilta ei aina ole vältytty.

”Kun kukaan ei ole ohjannut teosta ja koreografia ja musiikki ovat omaamme, on ajoittain ollut hankalaa päästä eteenpäin ilman selkeää johtohahmoa. Loppujen lopuksi ratkaisu tällaisesta teoksen työstämistavasta on kuitenkin ollut oikea. Olemme oppineet todella paljon eri taiteenlajien yhdistämisestä ja yhteistyöstä ja tehneet omat ryhmänsisäiset sääntömme ja toimintatapamme”, Luoto ja Purovaara kertovat.

Millaisin odotuksin ryhmä tulee esiintymään Sibafestiin?

”Haluamme nauttia yhdessä esiintymisestä! On aina hienoa saada näyttää pitkän työn tulos yleisölle ja Sivuun nostettuja tarinoita – esityksen kohdalla tämä pitää paikkaansa varsinkin projektin henkilökohtaisuuden takia. Olemmehan lavalla sekä esiintyjinä että tekijöinä. Sonore on valtava ja hieno sali ja haluamme täyttää sen niin musiikilla kuin liikkeelläkin!”, kertovat viulisti Meriheini Luoto ja tanssija Johannes Purovaara.

Luoto ja Purovaara kuvailevat Sibafesteillä esiintymistä iloiseksi yllätykseksi.

”Haimme Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän kautta esiintymään Soiva akatemia -sarjaan ja pääsimme siihen. Jossakin vaiheessa esityksemme kuitenkin siirrettiin Sibafestiin. Sibafest tuntui sopivalta foorumilta sille esitykselle joka mielissämme alkoi muotoutua.”

Lue esityksestä lisää täältä!