Kuva: Veikko Tervo

Miten laulaa kevyesti suuresta pettymyksestä? Tähän saadaan vastaus sunnuntaina 26. tammikuuta Sibafestin Vaihtuvin kasvoin? –konsertissa, kun baritoni Aarne Pelkonen, mezzosopraano Essi Luttinen, pianisti Juho Alakärppä ja ohjaaja, lausuja Ilari Nummi tuovat Musiikkitaloon Franz Schubertin tunnetun laulusarjan Die schöne Müllerin.

Sibafestin tämänvuotiset teemat, luonnon kiertokulku ja ihmisen elämänkaari, ovat läsnä lied-tyylisessä romanssidraamassa, jonka Schubert sävelsi vuonna 1823 Wilhelm Müllerin runojen pohjalta. Aarne Pelkonen, palkittu 26-vuotias lied- ja oratoriotaituri, kertoo tarinasta:

”Pääosassa on myllärinpoika, joka vaeltaa myllyltä myllylle töitä etsien. Eräällä retkellään hän kohtaa myllärintyttären ja ihastuu palavasti. Nyt kuvioihin astuu aatelinen metsästäjä, joka vie tytön tältä. Tämän seurauksena poika hukuttaa itsensä puroon. Teos kuitenkin jättää avoimeksi, onko kyseessä todella itsemurha, häilyvän mielen harha vai kenties sittenkin vertauskuva.”

Tragiikkaa ja tummia sävyjä ei puutu epäonnisen rakkaustarinan taustoistakaan. Aikalaiset Schubert ja Müller olivat teostensa valmistuessa myllärinpojan tapaan hyvin nuoria. Molemmat myös kuolivat vain muutamaa vuotta myöhemmin, Schubert 31-vuotiaana ja Müller 32-vuotiaana. Tuleeko Vaihtuvin kasvoin? -konsertista siis kovin synkkä?

”Ei suinkaan. Musiikki on pääosin hyvin energistä ja toiveikastakin. Laulajanvaihdokset tuovat siihen erilaisia tunnetiloja. Essi Luttinen, Ilari Nummi ja minä esitämme pojan jakautuneen mielen eri puolia. Tähän viittaakin konsertin otsikko Vaihtuvin kasvoin?. Kysymysmerkki perässä jättää kuulijalle mahdollisuuden päätellä itse, mistä tarinassa lopulta on kyse.”

Raikkautta ja liikettä tarinaan tuo Pelkosen mukaan myös sen romanttinen luontokuva.

”Tarinan sisällä puro nousee tärkeään rooliin. Se on pojan uskottu ja mielen peili. Romantiikanaikaisessa taiteessahan luonto, vahvat tunteet ja mielikuvitus liittyivät toisiinsa. Pojan ratkaisu saattaa viitata kasvuun ja uudistumiseen."

Pelkonen lupaa, että konsertista tuleekin päällimmäisenä jäämään mieleen puron virtaus ja ihmisen sisäisen maailman voima.

Lue lisää Vaihtuvin kasvoin? -konsertista täältä!