Nyt viidettä kertaa toteutettava Sibafest luotiin 2000-luvun alussa manifestoimaan Sibelius-Akatemian toimintaa, lisäämään sen näkyvyyttä, kasvattamaan sen eri osastojen yhteistyötä ja luomaan siltoja muihin taideyliopistoihin. Tällä kertaa Sibafestin tapahtumat liittyvät elämän eri toistuviin ilmiöihin: päivän valoon ja yön pimeyteen, kevääseen ja syksyyn, niistä muodostuviin rytmeihin sekä viime kädessä niistä syntyviin elämänkaariin.

Sibafestin tarkoituksena ei koskaan ole ollut esitellä pelkästään maailmannimiä kesäfestivaalien tavoin, vaan nostaa myös esiin taiteilijauraansa valmistautuvia nousevia kykyjä. Sibafestin keskeisinä toimijoina ovat opiskelijat ja heitä valmentavat opettajat. He muodostavat yhdessä oppimisympäristön, joka on kansainvälisen musiikkimaailman huipputasoa. Kansainvälistä loistoa luovat kuitenkin avajaiskonsertin amerikkalaistähdet John Scofield ja Jim McNeely, jotka esiintyvät jazzin aineryhmässä kasvaneiden huippumuusikoiden kanssa.

Tällä kertaa myös Taideyliopiston muut akatemiat antavat aikaisempaa näkyvämmän panoksen tapahtumaan. Teatterikorkeakoulun tanssijat kohtaavat Sibelius-Akatemian kansanmuusikot (Hohka ja KVG Dance Company – Sivuun nostettuja tarinoita 1.2. ) sekä Sibelius-Akatemian pianistit ja säveltäjät tekevät yhteistyötä Kuvataideakatemian kuvataiteilijoiden kera (Vuodenaikojen taitteet 30.1.). Vuodenaikojen taitteet -konsertin Tsaikovski-reflektiossa yritetään hahmottaa eri aikakausien näkemystä tutuista ilmiöistä, tässä tapauksessa vuodenaikojen syklistä.

Ajan kulun, vuodenaikojen vaihtelut ja elämänkaaren hahmotamme muistin kautta. Sibafest-viikon aikana eri henkilöt kertovat elämänsä valinnoista sekä alan asiantuntijat luennoivat niin valon että muistin merkityksestä ihmiselle. Eri musiikin lajit kohtaavat kertosäkeen ympärille rakennetussa rondokonsertissa, ja presidentti Halosen ja tohtori Arajärven toivekonsertissa on luvassa kirjavaa lajien yhteiseloa. Tällä kaikella toivomme teidän löytävän Musiikkitalossa ja läheisissä kirkoissa esitettävästä ohjelmasta kiinnostavia, yllättäviä, nautittavia , harvinaisia ja tuttuja äänenpainoja.

Gustav Djupsjöbacka, taiteellinen johtaja
Sibafest 2014